Blomstra som en blomma, och ditt liv varar längre.  mail

 

 

 

 

 

                      

 

  

Den här sidan ska handla om min odlingslott och min biodling.

 

Odlingslotten har jag haft  i 6 år nu, inte trodde jag att jag skulle bli med odlingslott...

Etthundrasju kvadratmeter odlings yta.  Men så vart det! lotten var inte i bästa skick när jag tog över väldigt mycket ogräs!  MYNTA växte över allt! dålig jord mycket sand jobb, jobb och åter jobb undrade vad jag get mig in på egentligen men med glada tillrop från andra odlare så var jag kvar. Dom flesta tillropen fick jag av mina grannar "Bondbönekungen" Tommy och Kjell han som bidrog med så många råd tyvärr har båda sluttat med sina lotter jag saknar dom båda två! Vi tre på gubbhyllan vi hade kul.

Efter mycket jobb och hästgödsel” Tack Ingela i Tungelsta ”diverse kompost, barkmull och mycket hjälp av mamma så börjar det arta sig! Tre gånger på 6 år har jag gjort om hela lotten men nu är jag ganska nöjd!

Det är ett andnings hål för mig, går oftast ner tidigt på mornarna då kan man vara alldeles ensam där! bara fåglarna, jag och solen. Ofta så säger jag ”jag går ner på lotten en stund” 4-5 timar senare ringer min fru och undrar om stunden inte är över snart?

I år har jag haft 2 sorters potatis, 5 sorters lök, 1 sort böner, sallad, dill, morötter, purjolök, svartrot, rödkål, polkabetor, rödbetor, sparris, Squash, 4 sorters gurka och massor av blommor röda, gula, vitta och blåa .

Hur skönt är det inte att komma hem från jobbet duscha, ta en promenad ner till lotten ta upp färskpotatis plocka sallad nån lök och sen gå hem och laga till maten ! färskare kan det inte bli eller?

Härligt väder och goda skördar mycket frisk luft och regn då och då, kul är det!

År 2010 ska jag börja med Biodling ska ha två kupor på lotten ska bli intressant

Varför Stefan prövar på Bi-odling!

Biodling är nyttigt
Binas absolut viktigaste uppgift är att pollinera växter och därmed möjliggöra deras befruktning. Honungen är i sammanhanget biprodukt i dubbel bemärkelse. Det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen. Därför behöver den fler bin. Det är också brist på svensk honung. Vi måste importera stora mängder varje år.
Pollineringen ger fler blommor och kan bidra till att utrotningshotade växter lever vidare. Den ger även större skördar av frukt och bär.
Inte bara i biodlarens trädgård utan också hos grannarna och i den omgivande naturen.
Tack vare att bisamhället övervintrar med tusentals bin i kupan kommer de igång med pollineringen i stor skala tidigt på våren.

Att vara biodlare är både roligt och lärorikt. Det är lätt att bli fascinerad av de flitiga binas samspel med naturen. Livet i bikupan, där bina har olika uppgifter under sin levnad, växlar med årstiderna.
Med bina som vägvisare kan du upptäcka växter som du inte ens visste fanns i din omgivning. Bina överraskar ständigt och du lär dig mer för varje år. Biodling är en fascinerande sysselsättning för alla som är intresserade av naturen.

Kolonilotten är stängd i väntar på våren.                                                                 

                                                                 

 

textförfattaren tar helt avstånd från samtliga stavfel och märkliga formuleringar!

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

Nyheter

 

i dag den 26/10 har jag beställt bin till två kupor.

 

Stefan har börjat med Biodling Jag har för avsikt att ha två Bikupor på odlingslotten och en hemma i trädgården! då  kanske man blir självförsörjande med honung!

 

http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1093597&selId=1.923808&currPage=0

 

Bilder  

 

Kolonilotten 2009-11-01

 

Sundby Bigård 091107

 

Kolonilotten 1 Nov 2010

 

Min Bigård 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©Fehler.se 2005

  senast ändrad

      2010-11-13

Don't touch my site